Creativiteit vanuit de beperking

Publicatiedatum: 10-09-2023 Leestijd: minder dan 1 minuut

In de geschiedenis van de techniek zijn er vanuit de beperking mooie dingen ontstaan. Denk aan de introductie van de Lexus LS400 bijvoorbeeld. Toyota wilde Mercedes en BMW niet kopiëren door de auto zwaarder en zwaarder te maken, maar juist door de motor stiller te maken. De ingenieurs werden stap voor stap uitgedaagd om met een superieur stukje techniek te komen.

Column Jan WIllem Mollema MeettechniekJan Willem Mollema Freelance Manufacturing Specialist

Jaren later in een andere sector besloot GE Healthcare om hartfilmpjes ook naar de onbewoonde wereld te brengen. Ook daar kregen de ontwikkelaars een set beperkingen mee: Een scan moest 1 dollar kosten, het apparaat moest lichtgewicht zijn en in een rugzak meegenomen kunnen worden en daarmee ook door een batterij gevoed worden.

Dit kunststukje moest met een half miljoen budget in 18 maanden afgerond zijn. Dat dit project een succes werd, is dankzij de beperkingen. Eerdere apparaten kostten een tienvoud om te bouwen en zaten lang niet zo vernuftig in elkaar.

Ontwikkelen zonder beperkingen leidt tot een vorm van luiheid. Het eerste idee wat opkomt wordt gebruikt, omdat het niet nodig is om verder te denken. Beperkingen bieden focus en een creatieve uitdaging die juist motiveert om verbanden te leggen en nieuwe ideeën te genereren.

Nu we meer en meer verwend raken met onze productiemethoden denken we vaak dat we niet meer zonder kunnen. Maar juist in de oudere processen zit zoveel vernuft, dat verzinnen we niet meer. Natuurlijk werkt het averechts als er te veel beperkingen zijn.

Om een complex werkstuk te maken op een draaibank uit het jaar kruk, daar heeft niemand wat aan. Maar hoe geniaal is het hoe vertandingen werden gestoken op een steekbank. Dat soort methodes zouden we ons veel meer moeten herinneren. En is het niet de methode die we willen herinneren, dan kunnen we nog veel leren van het vernuft.

In onze sector vind ik dat draaien een hele mooie beperking heeft. Frezen is ogenschijnlijk complexer dan draaien. Maar wat kunnen de frezers veel leren van draaiers. Als draaiers ergens wel in uitblinken is het creativiteit te tonen vanuit de beperking.

Waar een frezer tegenwoordig makkelijk 200 gereedschappen tot zijn of haar beschikking heeft, moet een draaier het vaak doen met een stuk of tien. En daar moet dan alles mee gemaakt worden. Sommige heb je écht nodig en andere wat minder. Het leuke is dan om gereedschappen ‘te misbruiken’. Een U-boor is toch ook een soort binnendraaibeitel?

Deze column is geschreven door:
Jan Willem Mollema
Freelance Manufacturing Specialist

VerspaningsNieuwsBrief ontvangen? Meld je direct aan
Volg ons op social media

Meer Columns artikelen