Draadrollen tot in perfectie. Dat is dé specialiteit van Reinders Schijndel. Het bedrijf is onlangs overgenomen door de Koolmees Groep. Marius van der Hoeven, gepokt en gemazeld in het leiden en doorontwikkelen van bedrijven in de machinebouw en de metaalbewerking, is aangesteld als directeur. Aan hem de taak om de groeiambitie van Reinders Schijndel gestalte te geven.
Er zijn maar een paar bedrijven in Nederland die het draadrollen beheersen. Het is een bijzondere techniek, die kennis en vakmanschap vereist.Reinders Schijndel is een compleet metaalbewerkingsbedrijf met elf medewerkers en een veelzijdig machinepark, dat vooral op het gebied van draaien omvangrijk is. “Het is een mooi team en een mooi bedrijf met een solide klantenkring”, zegt Marius van der Hoeven. “We zijn een verspanende organisatie die ruw materiaal voorbereid op het draadrollen.” Zo produceert Reinders maatwerk bevestigingsmaterialen volgens tekening uit alle mogelijke metaalsoorten. Het bedrijf levert conform 3.1/3.2 attest van de bekende CI’s, in series van 50 tot 5000 stuks, ook kleine aantallen.
Hoogwaardige techniek
Ten opzichte van het meer gebruikte (en bekende) draadsnijden is het draadrollen een hoogwaardige techniek, die bij Reinders gaat van M5 tot M200. De techniek heeft een aantal onderscheidende kenmerken. In tegenstelling tot het draadsnijden worden bij het draadrollen de vezels in het materiaal niet doorgesneden. Dat zorgt voor een langere levensduur en grotere betrouwbaarheid. Tevens kunnen draadgerolde producten heel goed wisselende belastingen aan.
De producten van Reinders Schijndel vinden hun weg naar afnemers in vele branches. De nadruk ligt op een drietal marktsegmenten: aan de zware industrie (staal-, machine- en chemische industrie) worden met name bevestigingsmaterialen als bouten, tapeinden en draadeinden geleverd. Voor de mijnbouw worden bevestigingsmaterialen voor machines als crushers en onderdelen voor de aanleg van pijpleidingen geproduceerd. Tot slot levert Reinders maatwerk oplossingen voor alle sectoren in de (zware) automotive industrie, zoals terminal trekkers en grondverzetmachines.
Specialisme en vakmanschap
Het bedrijf – opgericht in 1970 – opereert in een nichemarkt. Er zijn maar een paar bedrijven in Nederland die het draadrollen beheersen. Het is een bijzondere techniek, die kennis en vakmanschap vereist. “Want elk materiaal gedraagt zich anders”, weet Van der Hoeven. “Onze vakmensen zijn net zo lang aan het peuteren en nastellen van de machines tot het goed is en het eindresultaat voldoet aan de gestelde normen.”
Juist dat specialisme maakte Reinders Schijndel tot een aantrekkelijk bedrijf voor de Koolmees Groep om over te nemen. Remco Koolmees: “Zo’n specialisme trekt altijd klanten. En omdat er in de huidige markt steeds meer vraag naar een ‘one stop shop’ brengen die klanten hun andere werk ook graag naar die specialist. Deze ervaring hebben wij zelf met onze forceertechniek.
Naast het forceren vragen onze klanten ons ook om te lasersnijden en kanten en te draaien en frezen. Door dat te doen ontzorgen we hen. Door de samenwerking met Reinders Schijndel kunnen we nu nog meer een totaalpakket bieden. Omgekeerd geldt voor de klanten van Reinders hetzelfde. We vullen elkaar aan.”
Hoger niveau
Beide organisaties blijven zelfstandig vanuit hun huidige productielocatie opereren. Reinders Schijndel gaat door als onderdeel van de Koolmees Groep onder leiding van Marius van der Hoeven. Voor hem is het een prachtige uitdaging na 10 jaar Bystronic, waar hij de teams in de Benelux en Duitsland heeft helpen ontwikkelen. Bij Reinders gaat hij hetzelfde doen: het bedrijf opbouwen, het team verder ontwikkelen en het machinepark moderniseren. Automatisering en digitalisering zijn hierbij belangrijke aandachtspunten. “De wens is om zaken op een hoger niveau te brengen. We hebben een sterke groeiambitie, daar moet je de voorwaarden voor scheppen. Het team moet er klaar voor zijn om gas te kunnen geven en niet tegen capaciteitsbeperkingen aan te lopen.”
De grootste uitdaging is het personeel. Het aantal medewerkers moet omhoog. Met het werven van CNC-frezers is al gestart. Van der Hoeven wil dit combineren met automatiseren, digitaliseren en robotiseren. “De schaarste aan personeel dwingt ons het werk minder mensafhankelijk te maken, simpel werk weg te nemen en de interessante taken over te houden.” Ook zal er worden geïnvesteerd in het machinepark. Daarin staan nu nog veel dedicated machines. Van Der Hoeven wil naar een situatie met meer allround machines waarop flexibel verschillende producten kunnen worden geproduceerd. Tevens gaat de focus op digitalisering. Daarin wil Reinders samen met Koolmees – dat hiermee al een stuk verder is – stappen maken.
Deelnemer aan ESEF Maakindustrie
Tot slot zal ook energie worden gestoken in het meer zichtbaar maken van Reinders Schijndel in de markt. Het bedrijf heeft altijd werk genoeg gehad, waardoor er geen noodzaak was om veel aandacht te besteden aan het werven van nieuwe klanten. Maar gezien de ambitie om te groeien wordt dat nu anders. Daarom zal het bedrijf medio maart exposant zijn op de vakbeurs ESEF Maakindustrie in Utrecht. Net als Koolmees trouwens.
Marius van der Hoeven heeft er zin in om zijn tanden in zijn nieuwe job te zetten. De technische maakindustrie zit al 35 jaar in zijn DNA. “Een groeifase is niet simpel. Er is geen draaiboek voor. Je bent afhankelijk van de markt, je team, machines en processen. Het betekent veel ballen in de lucht houden, maar dat maakt het juist spannend en uitdagend. Persoonlijk vind ik het ook mooi een bijdrage te mogen leveren aan het in stand houden van de maakindustrie in Nederland door een prachtig bedrijf met alle beschikbare middelen en technieken toekomstbestendig te maken.”
Nog geen toegangskaarten voor de TechniShow/ESEF? Registreer u gratis!
Registreer u hier éénmalig GRATIS en lees ook alle UNIEKE CONTENT op deze website
Registreer nieuw account