Het behouden van een concurrentievoordeel in de wereldwijde productie komt vaak neer op de continue ontwikkeling en toepassing van innovatieve technologieën. Europese bedrijven die voorop willen blijven lopen, kunnen gebruikmaken van ontwikkelingen die voor concurrenten moeilijker te kopiëren zijn, vooral als ze echt hightech zijn. EMO Hannover 2025 zal dienen als een cruciaal evenement, waarbij deze innovatiedrivers van industriële leveranciers en onderzoeksinstituten worden getoond.

Technologische vooruitgang houdt niet altijd in dat er iets geheel nieuws wordt gecreëerd. Vaak gaat het om het perfectioneren van bestaande oplossingen. Een sprekend voorbeeld is Paul Horn, die het hardnekkige probleem van lange spanen bij interne bewerking aanpakte. Deze spanen, die gereedschappen verstrengelen en boringen blokkeren, kunnen zelfs leiden tot gereedschapsfalen. Terwijl traditionele spaanbrekende geometrieën worden gemaakt met laseren of slijpen, heeft Horn een baanbrekende en kostengunstige oplossing geïntroduceerd. Een universeel draaigereedschap met een gesinterde spaanbrekende geometrie.
Deze nieuw ontwikkelde geometrie blinkt uit in spaanbeheersing over verschillende materiaalgroepen tijdens bewerkingen zoals intern draaien en vlakdraaien. Bovendien zorgt het voor procesbetrouwbaarheid zonder de kosten op te drijven. Opmerkelijk genoeg heeft Horn dit bereikt na vier jaar onderzoek, waarbij uitdagingen in materialen en processen werden overwonnen om een kosteneffectief antwoord te bieden op lange spanen bij kleine boringen.
“Dit gereedschap vertegenwoordigt een technologische sprong die mogelijk is gemaakt door de vindingrijkheid van ons team”, aldus Markus Horn, Managing Director. Door de stijfheid van de snijplaat te verbeteren en de koeltoevoer te optimaliseren, levert het gereedschap prestaties die vergelijkbaar zijn met standaard snijplaten, maar met toegevoegde innovatie. Matthias Rommel, een andere managing director bij Horn, benadrukte: “Deze ontwikkeling onderstreept hoe technologie een fabrikant wereldwijd kan onderscheiden in termen van prestaties, kosteneffectiviteit en betrouwbaarheid. EMO Hannover 2025 biedt ons het perfecte platform om deze prestaties te laten zien.”
Sneller en krachtiger
De trend om alle bewerkingstaken in één opspanning uit te voeren, heeft geleid tot een toenemende vraag naar krachtige vijfassige bewerkingscentra. Bij Gebr. Heller Maschinenfabrik pakte het ontwikkelingsteam deze uitdaging aan met hun ‘Mill-Turn-Enforced’-technologie. Het middelpunt van deze innovatie is een direct aangedreven draaitafel met hoge prestaties, die koppel en snelheid naar nieuwe grenzen duwt. Dr. Manuel Gerst, hoofd ontwikkeling, beschreef deze doorbraak: “Onze ingenieurs hebben een draaitafel gecreëerd die 1.250 Nm koppel kan leveren naast snelheden tot 1.140 min-1, ongeveer 20% hoger dan vergelijkbare machines.”

Om dit te bereiken, moest het warmtebeheer van de motor en lagers opnieuw worden ontwikkeld. Veiligheidsmaatregelen zijn geïntegreerd in de software om operationele drempels te bewaken en betrouwbare functionaliteit te garanderen. De tafel werd eind 2024 voor het eerst ingezet in een bewerkingscentrum van Heller en zal tijdens EMO 2025 te zien zijn in een nieuwe vijfassige machine. Deze krachtige draaitafel stelt fabrikanten in staat om een hogere productiviteit te bereiken en vermindert de noodzaak voor meerdere opspanningen.
Compleetbewerken
Maschinenfabrik Berthold Hermle uit Gosheim besloot al vroeg om weer op de EMO 2025 te exposeren. Er worden meerdere vijfassige bewerkingscentra met automatiseringsoplossingen gepresenteerd, evenals een vijfassig bewerkingscentrum als frees-draaivariant. Op deze frees-draaimachine worden componenten gefreesd, gedraaid, geboord, geslepen, ontbraamd, gladgemaakt, verzonken en gemeten.
Met andere woorden, de complete bewerking van complexe componenten wordt in één opspanning gecombineerd. “Het spreekt voor zich dat alle getoonde producten draaien om de twee dominante thema’s automatisering en digitalisering”, aldus marketingdirecteur Udo Hipp, kijkend naar de toekomst.
De automatisering van bewerkingscentra, waarin Hermle al meer dan twintig jaar met een eigen dochteronderneming naam maakt op de markt, is een gestaag groeiende markt gezien het nijpende tekort aan vakmensen. “We hopen dat EMO zijn reputatie als ’s werelds toonaangevende vakbeurs waarmaakt en talrijke internationale bezoekers aantrekt aan wie wij technologie ‘Made in Germany’ kunnen tonen”, zegt Hipp.

Technologisch up-to-date
Professor Dirk Biermann, directeur van het Instituut voor Verspaningstechnologie (ISF) aan de Technische Universiteit Dortmund, benadrukt het belang van technologische vooruitgang in de industrie. Het instituut doet al meer dan 50 jaar fundamenteel en toegepast onderzoek naar diverse verspaningstechnologieën. Drie recente projecten illustreren dit werk.
Ten eerste onderzoekt ISF gereedschaps-temperaturen tijdens verspaning, een cruciale factor die slijtage versnelt. Om processen beter te begrijpen en simulaties te valideren, ontwikkelde het team een methode om oppervlaktetemperaturen van spanen onder werkelijke omstandigheden te meten.
Daarnaast heeft ISF een nieuw gereedschapssysteem ontworpen voor diep inwendig draaien, geschikt voor kleine boringen. Dit systeem, geïntegreerd als extra as in de machine, bevat een stabiele, trillingsvrije gereedschapskop, wat nauwkeurigere contourbewerkingen mogelijk maakt.
Tot slot richt het project ‘ClusterSim’ zich op simulatiegebaseerde voorspellingen van procesgedrag. Samen met AG Virtual Machining worden machine learning-methoden ontwikkeld om datagedreven inzichten te bieden voor complexe bewerkingsstappen. Deze aanpak versnelt het ontwerpen van geoptimaliseerde procesconfiguraties in een vroeg stadium.
Het ISF, verbonden aan de Academic Association for Production Technology (WGP), presenteert deze ontwikkelingen op de gezamenlijke stand ‘Sustainability’ tijdens EMO Hannover.
Registreer u hier éénmalig GRATIS en lees ook alle UNIEKE CONTENT op deze website
Registreer nieuw account