Metavak

Gamification van het bewerken

Publicatiedatum: 03-09-2024 Leestijd: minder dan 1 minuut

Zelf kom ik ook nog maar net kijken natuurlijk, maar toch heb ik nog net een staartje meegekregen zodat ik kan zeggen ‘vroeger…’. Misschien komt het omdat ik best wat in het onvergeeflijke hardmetaal heb gefreesd, opzoek ben geweest naar optische sporen in het freesoppervlak of micronnetjes bij elkaar heb gestoft. Door deze ervaring ben ik tot de conclusie gekomen dan een machine niet heilig is. De machine is niet haaks, repeteert beperkt, beweegt een beetje zoals het uitkomt. Kortom: Eigenlijk is er niet zoveel veranderd sinds de conventionele machine waarvan je de omkeerspeling ook moest leren kennen. Alleen is het effect nu zoveel kleiner.

Column Jan WIllem Mollema MeettechniekColumn Jan WIllem Mollema Meettechniek

Tegenwoordig vertelt het meetrapport het verhaal van het gefreesde slobgat waarvan de zijden niet recht zijn. Natuurlijk is het hele verhaal complexer geworden maar de nadruk ligt nu zo ontzettend op CAM. Alsof CAM het hele verhaal van het frezen is, alsof de complexiteit van meerassig bewerken vooral in CAM zit. Nee, wil je meerassig kunnen bewerken, of echte precisie halen, dan zul je de machine moeten begrijpen.

Je moet begrijpen dat als het even niet hoeft, die machine zich niet aan het NC-programma houdt. Je moet begrijpen dat de assen niet haaks op elkaar staan. En je moet al helemaal niet op de leverancier vertrouwen dat de rotatieassen goed staan gedefinieerd.

 

Even een onderdeel in CAM stoppen, mooie baantjes programmeren en dan in de machine steken, dat is wel hoe het tegenwoordig steeds meer gaat. En de problemen die ik oplos… Die gaan zelden over CAM. Het gaat over geometrie, vrijheidsgraden, in welke opspanning welke referenties zijn aangebracht. En daar is kennis van de sturing, geometrie en vrijheidsgraden onontbeerlijk. Ook hoe je met alle beperkingen een combinatie van machine, software en gereedschap gebruikt in een groter geheel, daar kom je niet weg als je de systemen leidend laat zijn.

 

Draai aan de knoppen om de complexiteit en de flexibiliteit op de juiste plek in het geheel te laten komen. Een complexe ontstabiele opspanning is prima, als je daarmee opspanningen kunt besparen. Tienmaal langer over een gat doen is prima, als je daarmee geen gereedschap samen hoeft te stellen. Maar vooral, begrijp de dynamiek van de machine en hoe je, op de juiste momenten, de machine wél aan het programma laat houden.

Investeer in kennis over kinematiek en maak van het instellen of controleren een routine. Begrijp de afwijking in gereedschapslengte tussen voorinsteller en de machine zelf. Eis bij het aanschaffen van een machine een mechanische haaksheid en wees kritisch op softwarecompensatie. En vooral… Stel een eis op voor vijf assen samen en neem niet de specificatie van de leverancier per as als maat voor de nauwkeurigheid van de machine.

Deze column is geschreven door:
Jan Willem Mollema
Freelance Manufacturing Specialist

VerspaningsNieuwsBrief ontvangen? Meld je direct aan
Volg ons op social media

Meer Columns artikelen