AMB Messe Stuttgart 2024
Powered by MetaalNieuws

Gedwongen verkoop zorgt voor stijging aantal veilende metaalondernemers

Publicatiedatum: 24-05-2024 Leestijd: 2 minuten

Bedrijven in de metaalsector worden geconfronteerd met groeiende onzekerheden. Het aantal ondernemers dat in 2023 vanwege faillissement heeft geveild in deze branche, is 3,7 keer zo groot als het jaar ervoor. Dat meldt Troostwijk Auctions.

In 2023 heeft Troostwijk Auctions 188 veilingen binnen de Nederlandse metaalsector georganiseerd; 53 procent meer veilingen dan het jaar ervoor.In 2023 heeft Troostwijk Auctions 188 veilingen binnen de Nederlandse metaalsector georganiseerd; 53 procent meer veilingen dan het jaar ervoor.

Stijgende energie- en grondstofprijzen, de Nederlandse CO2-heffing, een nijpend personeelstekort en (mede als gevolg daarvan) de verschuiving van het productieproces naar het buitenland, zorgen voor hoofdbrekens bij metaalondernemers. Uit de sterke stijging van het aantal verkopende metaalondernemers op het platform van Troostwijk Auctions, maakt het digitale veilinghuis op dat steeds meer van hen kiezen voor het digitaal veilen van hun machines en goederen.

Digitaal veilen omarmd

In 2023 heeft Troostwijk Auctions 188 veilingen binnen de Nederlandse metaalsector georganiseerd; 53 procent meer veilingen dan het jaar ervoor. Deze groei is vooral veroorzaakt door een sterke toename van het aantal veilende ondernemers (+42%). Gezamenlijk hebben zij in 2023 18 procent meer omzet gerealiseerd via het Troostwijk platform dan in 2022.

Transparant

Volgens Troostwijk Auctions komt dit mede doordat er steeds meer vraag naar een eerlijke en transparante manier van verkopen is. “De branche krimpt, doordat productie naar het buitenland verschuift”, zegt Ruben Vogel, accountmanager Metaal bij Troostwijk Auctions. “Daarnaast heerst er al een geruime tijd een personeelstekort binnen deze sector en gezien het tekort aan vakmensen hoeven we voorlopig ook minder nieuwe aanwas van technische talenten uit de schoolbanken te verwachten. Hierdoor slanken metaalbedrijven gedwongen af of moeten zelfs de deuren sluiten. Steeds meer krimpende of stoppende metaalondernemers kiezen voor het digitaal veilen van hun machines en goederen, zo blijkt uit de sterke stijging van het aantal verkopers op ons platform.”

Zorgen bij Metaal Nederland

Sekhar Lahiri, directeur bij Metaal Nederland, de branchevereniging van de metaalindustrie, waaronder basismetaal en gieterijen, herkent het beeld dat Troostwijk Auctions schetst: “Uit recente CBS-cijfers blijkt duidelijk de negatieve impact van onder andere de hogere energieprijzen en de toenemende belastingdruk op onze ondernemers, waaronder veel MKB’ers. Zo lag de seizoengecorrigeerde productie in februari 2024 maar liefst 31,7% lager dan in het referentiejaar 2021 en was de totale omzet in 2023 18,5% lager dan die in het jaar 2022. Wij maken ons daarover ernstige zorgen en zijn daarom in gesprek met de Nederlandse overheid en actief aan het lobbyen in Brussel om onze ondernemers zo veel mogelijk te steunen.”

Vrijwillig stoppen is óók ondernemen

Steeds meer metaalondernemers lijken voor een moeilijke keuze te staan: doorgaan of stoppen. Niet alleen het aantal metaalbedrijven dat vanwege faillissement heeft geveild is flink toegenomen. Het aantal ondernemers dat vrijwillig stopt is namelijk ook gestegen (+19%). Op basis van de cijfers over de eerste vier maanden van 2024 stelt Troostwijk Auction vast dat de huidige trend helaas doorzet. “Metaalondernemers zitten in zwaar weer. Een grote groep van hen lijkt onnodig lang door te gaan met ondernemen tot ze failliet wordt verklaard”, zegt Vogel. “Je kunt je afvragen of het niet beter is om tijdig zélf de keuze te maken om een deel van de onderneming af te stoten of vrijwillig het bedrijf te beëindigen

Tweede leven van machines

Het merendeel van de kopers bevindt zich inmiddels in het buitenland. Zo verkochten Nederlandse metaalondernemers hun machines vooral aan collega’s uit België, Duitsland en Polen. Ook aan Roemeense en Bulgaarse ondernemers wordt tegenwoordig regelmatig verkocht. Hoewel het productieproces veelal naar andere landen verhuist, dwingt de hoogwaardige productie in Nederland ondernemers tot het aankopen van nieuwe bedrijfsmachines. “Nederlandse ondernemers moeten bijblijven met de meest up-to-date machines die sneller, accurater en computergestuurd zijn.

Hierdoor zijn zij minder geneigd om oudere, handmatig bediende machines tweedehands te kopen. Dit maakt dat het merendeel van de kopers uit het buitenland komt, waar bedrijfsmachines die nog in een goede staat verkeren een tweede leven krijgen. Zo zorgen we ervoor dat de waarde van deze bedrijfsmachines niet verloren gaat”, stelt Vogel. “Bovendien helpen we verkopende ondernemers de maximale waarde uit hun bedrijfsmiddelen te halen. Met de verkoop aan het buitenland, hebben zij weer extra kapitaal om de nieuwe machines aan te schaffen die hen in staat stellen hoogwaardig te produceren.”

VerspaningsNieuwsBrief ontvangen? Meld je direct aan
Volg ons op social media

Meer Economie artikelen