GFSolutions_70years

Groei Precisiebeurs onderstreept voortrekkersrol hightechsector

Publicatiedatum: 22-11-2023 Leestijd: 3 minuten

Meer dan 5900 (hightech) professionals vonden vorige week hun weg naar de Precisiebeurs, een groei van 15% ten opzichte van voorgaande editie. Dat de hightechsector zijn voortrekkersrol wil blijven behouden, blijkt uit het feit dat deze editie groter dan ooit was.

Ruim 370 exposanten, 50 internationale en nationale sprekers en meer dan 5900 professionals kwamen samen op de Precisiebeurs, die groter was dan ooit.Ruim 370 exposanten, 50 internationale en nationale sprekers en meer dan 5900 professionals kwamen samen op de Precisiebeurs, die groter was dan ooit.

Nederland streeft ernaar zijn positie als voorloper in de hightechsector verder te versterken. Dit is niet vreemd, aangezien de hightechsector een cruciale pijler is van onze economie. Deze sector is alleen al verantwoordelijk voor ongeveer 50% van alle R&D-investeringen in Nederland. Om deze voortrekkersrol te (blijven) versterken, is meer nodig. Dit vereist kennisdeling, het verbinden van de gehele keten, betrokkenheid vanuit het onderwijs, de uitvoering van Big Science-projecten en het aangaan van nieuwe samenwerkingen.  Al die aspecten kwamen samen op de 22e editie van de Precisiebeurs.

Relevante thema’s

Het tweedaagse event in de Brabanthallen in Den Bosch speelde in op de meest relevante thema’s binnen de precisietechnologie. Bezoekers konden kennismaken met experts en ontdekten oplossingen op het gebied van de thema’s mechatronic engineering & systems, metrology, vacuüm & clean, micro processing & motion, laser & photonics en production for high precision. Ruim 370 exposanten, 50 internationale en nationale sprekers en meer dan 5900 professionals kwamen samen.

“We constateren nu meer dan ooit dat de gehele waardeketen van precisietechnologie behoefte heeft aan nieuwe ontmoetingen, kennisdeling en gezamenlijke innovatie”,  constateert Bart Kooijmans, Programmamanager Precisiebeurs. “Het verenigen van deze keten, het faciliteren van ontmoetingen en het stimuleren van nieuwe samenwerkingen zijn de kernwaarden van deze vakbeurs. Zelfs professionals uit Japan, Hongarije, Zwitserland en de United States bezochten de Precisiebeurs. Hieruit blijkt dat de interesse in de volgende generatie precisie-ingenieurs en precisietechnologie niet beperkt blijft tot de Nederlandse grenzen, maar internationaal wordt gedragen.”

Netwerkarena

De Netwerkarena was groter dan ooit. Diverse experts deelden hier hun visie op de meest actuele uitdagingen. Bezoekers hadden ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de workshop van PhotonicsNL. Tijdens deze sessie gingen Marc van Dijk (Demcon), Matthijs de Wit (Te Lintelo Systems), Bart Snijders (TNO), Sami Musa (Chilas) en Petra Wicherink (PhotonicsNL) met elkaar in gesprek over de diverse toepassingen van deze technologie in de precisietechnologie sector. De Live Stage Arena werd afgesloten door onder andere Kees de Schepper, Sectormanager Industrie bij Rabobank. Hierin werd toegelicht hoe zijn naar de toekomst van de maakindustrie kijkt.

Jong tech-talent

Om de groeiambitie van de hightech sector te verwezenlijken, is de ontwikkeling van technisch talent onmisbaar. Tijdens de Precisiebeurs werd duidelijk dat er een nieuwe generatie jonge technici klaarstaat om bij te dragen aan deze ambitie. Om deze studenten, PhD-kandidaten en start-ups in de schijnwerpers te zetten, bood de Precisiebeurs weer een uitgebreid Young Talent-programma aan.

Er was een speciale arena voor Young Talents in de Netwerkhal waar studententeams van verschillende universiteiten en hogescholen hun projecten konden presenteren. Zo waren bijvoorbeeld de waterstof raceauto van Team Forze, de Formule 1 raceauto van URE Eindhoven en de raceauto van TU Delft (Star Delft), tentoongesteld.

Een aantal studententeams pitchte hun projecten. Uiteindelijk reikte Mikrocentrum de Young Talent Award uit aan Project March, terwijl de runner-up award vanuit Wevolver ging naar Team POLAR. Project March maakte indruk met hun exoskelet, waarbij technische kennis wordt ingezet om mensen met een dwarslaesie te ondersteunen. Team POLAR onderscheidde zich met een project dat het probleem van het smelten van de poolkappen op innovatieve wijze aanpakt: met een rover die ter plaatse metingen verricht. Dit biedt een nauwkeurig inzicht in de status van onze poolkappen, waardoor doelgerichte actie mogelijk is.

AM for Precision plein

Dit jaar stond additive manufacturing en de reinheidseisen voor de hightech centraal op de Precisiebeurs. De druk vanuit Tier 1-leveranciers om productiecapaciteit voor additive manufacturing aan de semiconindustrie te leveren, neemt namelijk toe. Het was daarom cruciaal dat de Precisiebeurs kennisdeling bevorderde over de groeiende toepassingen van additive manufacturing in precisietechnologie.

Op het themaplein AM for Precision lieten toeleveranciers zien wat zij kunnen bereiken en hoe zij additive manufacturing toepassen in de precisietechniek. Bezoekers konden hun kennis over additive manufacturing ruim verbreden met één van de negen lezingen uit het additive manufacturing lezingentrack.

Kennisprogramma

Het faciliteren van kennisdeling ging verder dan de ontmoetingen op de beursvloer. Om kennisdeling in de breedste zin van het woord te faciliteren, bracht de Precisiebeurs ook een divers kennisprogramma. Bart Kooijmans benadrukt: “Het kennisprogramma omvatte een scala aan keynotes en lezingen met onderwerpen die aansloten bij de internationale ambitie van de precisietechnologie waardeketen.”

Enkele voorbeelden van boeiende lezingen waren: ‘Einstein Telescope: uitdagingen in seismische isolatie en vacuüm’ door Nikhef en ‘a VDMA study on the European semiconductor market & business climate outlook’ door Theresa Spaan-Burke. Ook waren er diverse vooraanstaande keynote sprekers , waaronder Cor Ottens (ASML), Jessica Steinlechner (Maastricht University) en MTA Group.

Precisiebeurs 2024 en Precision Conference

In 2024 organiseert Mikrocentrum de volgende editie van de Precisiebeurs op 13 en 14 november, wederom in de Brabanthallen. Deze editie wordt uitgebreid met het International Precision Conference op 12 november bij Mikrocentrum in Veldhoven. Deze conference fungeert als opmaat naar de Precisiebeurs om internationale samenwerking en kennisdeling te bevorderen. De sector moet namelijk voldoen aan internationale netwerken om mondiaal spelende uitdagingen, waar hightech een oplossing voor kan bieden, aan te gaan.

VerspaningsNieuwsBrief ontvangen? Meld je direct aan
Volg ons op social media

Meer Economie artikelen