GFSolutions_70years
Powered by MetaalNieuws

Okuma ondersteunt duurzame procesintegratie

Publicatiedatum: 20-09-2023 Leestijd: minder dan 1 minuut

Okuma lanceert de nieuwe CNC-besturing OSP-P500. Behalve meer productiviteit, gebruiksvriendelijkheid en energie-efficiëntie biedt de slimme machinebesturing ook speciale veiligheidsvoorzieningen ter bescherming tegen cyberaanvallen. De OSP-P500 wordt voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de EMO in Hannover (18-23 september).

In een eerste fase worden onder andere de multitasking-machines van de Multus-serie van Okuma uitgerust met de nieuwe machinebesturing OSP-P500.In een eerste fase worden onder andere de multitasking-machines van de Multus-serie van Okuma uitgerust met de nieuwe machinebesturing OSP-P500.

Door een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten, toenemende eisen aan klimaatneutrale productie en steeds flexibelere productieprogramma’s neemt de vraag naar geautomatiseerde, energiebesparende productieprocessen toe.

Zestig jaar na de eerste lancering van de OSP-besturing kondigt Okuma een nieuwe innovatie aan als antwoord op huidige en toekomstige uitdagingen: “De OSP-P500-besturing ondersteunt onze klanten om in te spelen op de toenemende eisen en complexe bewerkingen nog nauwkeuriger en in minder tijd. Intelligente functionaliteiten en de eenvoudige bediening zorgen voor een verhoging van de productiviteit van de gebruiker”, zegt Norbert Teeuwen, directeur van Okuma Europe. In een eerste fase worden de vijfassige bewerkingscentra van de MU-V-serie en de multitasking-machines van de Multus-serie uitgerust met de nieuwe machinebesturing.

Efficiënte bewerking

De nieuwe OSP-P500-besturing is uitgerust met de ‘Digital Twin’ om de productieprocessen te versnellen en de voorbereidingstijd te verkorten. Het maakt nauwkeurige simulaties van de bewerkingsprocessen mogelijk: met ‘Digital Twin on Machine’ vindt deze simulatie plaats op de machine zelf, zodat de bewerking direct daarna kan worden gestart. Simulatie kan ook gedaan worden met ‘Digital Twin op PC’ op een computer om stilstand te voorkomen, waardoor de machine ingezet kan worden voor andere bewerkingsprocessen.

De OSP-P500 is ook uitgerust voor snelle bewerkingen met een hoge oppervlaktekwaliteit: dankzij Smart Control heeft de besturing twee keer zoveel rekenkracht als conventionele machinebesturingen. Dit verkort de reactietijden, zodat de cyclustijden tot 15 procent kunnen worden verkort.

Beschermt tegen cyberaanvallen

Met een uitgebreid beveiligingssysteem beschermt de CNC-besturing ook machineprocessen, programma’s en gegevens tegen cyberaanvallen. Geavanceerde identificatieprocessen voor gebruikers en encryptie van communicatie volgens de OPC-UA-standaard voorkomen ongeautoriseerde toegang.

Mogelijke schade kan worden geminimaliseerd met specifieke antivirusmaatregelen, zoals een whitelist en functies voor de directe identificatie van programmavervalsingen of onregelmatigheden. Gegevensherstelmaatregelen en gegevensback-upfuncties zijn ook geïntegreerd voor noodgevallen. Dit zorgt te allen tijde voor een stabiele en ononderbroken productie.

Meer energie-efficiëntie

Om tegemoet te komen aan het thema duurzaamheid heeft Okuma de nieuwe OSP-P500 besturing uitgerust met ‘Eco Suite Plus’. Slimme functies registreren en analyseren elke bedrijfsstatus en CO-uitstoot, schakelen indien nodig over op energiebesparend stationair draaien en passen automatisch randapparatuur aan, zoals de spanentransporteur of afzuiging.

In de toekomst zal Okuma geleidelijk een reeks nieuwe Green Smart Machines op de markt brengen die nog meer functies zullen bieden voor energiebesparende, nauwkeurige bediening. Deze intelligente bewerkingsmachines zijn speciaal ontworpen om de reductie van CO2-emissies te ondersteunen met een lager energieverbruik en toch de hoogste kwaliteit te garanderen.

VerspaningsNieuwsBrief ontvangen? Meld je direct aan
Volg ons op social media

Meer Automatisering artikelen