Powered by MetaalNieuws

Orderportefeuille Duitse werktuigmachines

Publicatiedatum: 08-09-2023 Leestijd: minder dan 1 minuut

In het tweede kwartaal van 2023 ontving de Duitse gereedschapsmachine-industrie nominaal 3% minder orders dan in dezelfde periode vorig jaar.

Orderboekingen in de Duitse werktuigmachine-industrieOrderboekingen in de Duitse werktuigmachine-industrie

De orders uit Duitsland daalden met 11 procent, terwijl die uit het buitenland met 1 procent stegen. “Aan het eind van het tweede kwartaal was er opnieuw een verrassende toename van de orderontvangst, vergelijkbaar met maart,” meldt Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW.

De belangrijkste impuls kwam in het tweede kwartaal uit de eurolanden. De toename van het aantal orders aan het eind van het tweede kwartaal gold zowel voor verspanings- als vormmachines. Orders uit groeisectoren zoals e-mobiliteit, windenergie, lucht- en ruimtevaart en defensie zorgen voor een stijging van de orderontvangsten. De conventionele machinebusiness was daarentegen iets zwakker, omdat kleine en middelgrote klanten onzeker zijn en investeringen uitstellen. De aankoop van machines met kredietfinanciering wordt ook moeilijker door de stijging van de rentetarieven.

De omzet bleef verder stabiel op een hoog niveau. Nominaal groeide het met 21 procent in de eerste helft van het jaar en reëel met 13 procent. De bezettingsgraad steeg in juli van dit jaar weer licht, van 88,3 naar 90,5 procent. “De orderportefeuille daalt relatief langzaam. Daarom blijft de VDW prognose van 10 procent productiegroei in het lopende jaar geldig”, concludeert Schäfer. Buitenlandse markten blijven de belangrijkste drijvende kracht en Azië is de enige regio met een positieve balans.

VerspaningsNieuwsBrief ontvangen? Meld je direct aan
Volg ons op social media

Meer Economie artikelen