Powered by MetaalNieuws

Verrassende gereedschapsideeën en geïntegreerde productiestrategieën

Publicatiedatum: 20-09-2023 Leestijd: minder dan 1 minuut

Ter gelegenheid van EMO 2023 presenteert Mikron Tool diverse gloednieuwe gereedschapsoplossingen, waaronder innovatieve gereedschappen voor medische technologie, krachtige boren voor titanium en roestvast staal en microfreesgereedschappen met geïntegreerde koeling. Een aantal verrassende gereedschapsideeën en geïntegreerde productiestrategieën voor de high-end markt worden tijdens de beurs live gedemonstreerd op een vijfassig bewerkingscentrum.

Tijdens de EMO presenteert MIkron Tool een uitgebreid assortiment met verspanende gereedschappen voor de bewerking van titanium en roestvast staal.Tijdens de EMO presenteert MIkron Tool een uitgebreid assortiment met verspanende gereedschappen voor de bewerking van titanium en roestvast staal.

Speciale aandacht gaat tijdens de EMO uit naar een productiestrategie voor een botimplantaat van titanium. Titanium staat bekend om zijn opmerkelijke sterkte en lage dichtheid. Hoewel deze eigenschappen voordelen bieden, maken ze de verspaning ook moeilijk. De lage thermische geleidbaarheid van het metaal leidt tot extreem hoge temperaturen in de snijzone. Bovendien maken de hoge elasticiteit en treksterkte spaanbreuk moeilijker en heeft het de neiging om opgebouwde randen te vormen, wat leidt tot hogere slijtage van het gereedschap en verminderde procesbetrouwbaarheid. Tijdens de EMO zal Mikron Tool een aantal standaard en speciale gereedschappen voor de bewerking van dit uitdagende materiaal live onder spaan presenteren.

De gereedschapsproducent zal middels de bewerking van een titanium botplaat presenteren hoe ze de bewerkingstijd met 70% hebben gereduceerd dankzij de CrazyMill Cool serie gereedschappen in combinatie met een slimme bewerkingsstrategie.

Ook microboortjes voor de bewerking van staal, titanium en roestvaste materialen komen op de EMO aan bod.
Ook microboortjes voor de bewerking van staal, titanium en roestvaste materialen komen op de EMO aan bod.

De CrazyMill Cool freesgereedschappen zijn voorzien van een ingenieus koelsysteem dat de snijzone koelt en tegelijkertijd de spanen wegspoelt, zodat ze niet in meerdere stukken breken. Daarnaast verbeteren speciaal ontworpen profielfreesgereedschappen de kwaliteit en precisie van het werkstuk nog verder, wat resulteert in een uitstekende oppervlaktekwaliteit (Ra = 0,13 micrometer).

Boren in titanium en RVS

Tijdens de EMO presenteert Mikron Tool naast freesgereedschappen ook de nieuwste generatie boren uit de CrazyDrill Cool serie. De CrazyDrill Cool Titanium ATC/PTC behoren tot de nieuwe oplossingen voor het boren van titanium legeringen (ATC) en voor titanium (PTC). Volgens Mikron Tool hebben de nieuwe boren een tot drie keer hogere standtijd dan normaal en bieden ze een maximale procesbetrouwbaarheid. Diepgatboren in roestvast staal komt ook aan bod. De CrazyDrill Cool SST-Inox boor is bijvoorbeeld ideaal voor corrosiebestendig martensitisch staal.

Een ander hoogtepunt op de EMO is de CrazyDrill Flex, waarmee microdiepboren tot 50xD in het diameterbereik van 0,1 mm tot 2 mm mogelijk is. Deze boor is verkrijgbaar in drie versies met specifieke geometrieën voor staal, titanium en roestvaste materialen. Het gepatenteerde flexibele middenstuk met gereduceerde dwarsdoorsnede biedt elasticiteit en grotere stijfheid dan boren met een doorlopende spiraal. Dit resulteert in kortere bewerkingstijden met behoud van maximale precisie en procesbetrouwbaarheid.

VerspaningsNieuwsBrief ontvangen? Meld je direct aan
Volg ons op social media

Meer Gereedschap artikelen