GFSolutions_70years
Powered by MetaalNieuws

Verstelbare gedempte kotterbaar

Publicatiedatum: 10-09-2023 Leestijd: minder dan 1 minuut

Gereedschapsfabrikant HORN presenteert de nieuwste gereedschappen, innovaties en productverbeteringen op de EMO 2023 in Hannover. Een van de hoogtepunten is de introductie van een nieuwe verstelbare gedempte kotterbaar.

De nieuwe verstelbare gedempte kotterbaar van HORN kan precies worden ingesteld om trillingen te voorkomen. (foto: HORN)De nieuwe verstelbare gedempte kotterbaar van HORN kan precies worden ingesteld om trillingen te voorkomen. (foto: HORN)

Lange overhangen kunnen ervoor zorgen dat een draaigereedschap oscilleert bij het boren van interne geometrieën. Naast een aftekening op het oppervlak van het werkstuk leiden deze trillingen ook tot een aanzienlijke verkorting van de standtijd. Voor ongunstige lengte/diameter verhoudingen zijn trillingsdempende kotterbaren de perfecte oplossing om trillingsarm bewerken mogelijk te maken.

Echter kan het zijn dat er tijdens bepaalde bewerkingen alsnog trillingen ontstaan. HORN heeft dit probleem aangepakt en presenteert op de EMO in Hannover een kotterbaar die kan worden aangepast aan de trillingsamplitude die optreedt. Een nauwkeurige afstelling van het dempingselement in de kotterbaar maakt een trillingsvrije bewerking mogelijk. Dit resulteert in een betere oppervlaktekwaliteit zonder trillingssporen en een aanzienlijke verlenging van de standtijd.

De hardmetalen demper met O-ringen kan van buitenaf worden afgesteld met een stelschroef. De afstelling gebeurt door de voorspanning van de O-ringen fijn af te stellen. Hierdoor kan het gereedschap precies worden ingesteld op de trillingen die bij elke toepassing optreden. Standaard biedt HORN de gereedschappen uit voorraad aan in de lengte/diameter verhoudingen 5xD en 8xD. Hogere verhoudingen zijn mogelijk als speciaal gereedschap.

Voor de groefbewerkingen biedt HORN het dubbelzijdige groefsysteem S224 aan. Het HORN BK 224 systeem zorgt voor een stabiele interface tussen de kotter en de beitelplaatjes. Om de procesbetrouwbaarheid verder te verhogen, zijn de kotterbaren uitgerust met een interne koelmiddeltoevoer.

VerspaningsNieuwsBrief ontvangen? Meld je direct aan
Volg ons op social media

Meer Productnieuws artikelen