Het is de laatste maanden weer tijd voor de bullshitbingo. Het buzzwoord AI popt overal op. Tegenwoordig poets je je tanden al met AI. En… Dat is ook zo. Het motortje wordt namelijk met AI bestuurd. Maar…? AI was toch slim?

AI is een term al uit de jaren vijftig en álle code in software die een beslissing neemt, is AI. Jouw thermostaat met een PID-regeling? AI. Zelfs een Deckel met een Dialog 4-sturing zit vol met AI. Nu we dat weten, kunnen we de zin van de marketing gaan onderscheiden.
Een jaar of dertig geleden kwam er binnen de statistiek een technologie breder beschikbaar die op grote schaal naar verbanden op zoek kon. Die techniek van vertakking had wat weg van ons eigen brein, vandaar de naam neurale netwerken. De uitkomsten van deze Machine Learning was nog wel te herleiden, het was ‘statistiek voor gevorderden’. Via enorme hoeveelheden openbaar beschikbare taal, wat ook data is, konden via deep learning de taalmodellen verder ontwikkeld worden. Door naar de waarschijnlijkheid te kijken, beslist zo’n model hoe deze zin moet… En zo komen we bij Generatieve Kunstmatige Intelligentie uit. En daar is waar deze hype over gaat. Generative AI.
Al die modellen kijken dus naar de waarschijnlijkheid op basis van geschiedenis. Hallo creabea.
Die AI gaat ons werk niet overnemen, niet in de zin van dat we tegen een freesmachine zeggen: ‘maak eens een voorwielophanging voor een auto van 1.400kg’. De dingen die nu worden genoemd als zijnde ‘AI’ kunnen we al vijftien jaar uit handen geven aan gewone automatisering.
Digitalisatie, laten we die term maar gewoon weer gebruiken, lost daarom niet alles zomaar piefpafpoef op. Je zult je digitale fundament moeten hebben staan. Alle informatie moet netjes en eenduidig in een database en dan kun je aan de slag. En daar zit hem de crux. Dat hebben we niet met de versnippering als ons grote probleem. Alle leveranciers zitten met hun integratie- en verdienmodel stuurs op een eigen eilandje met hun armen over elkaar. Willen we iets in onze wereld met digitalisatie, of mijn part generatieve AI, dan moet hier echt iets aan veranderen. Als de software linksrechtsoverdwars modulair aangeklikt en gecombineerd kan worden, dan digitaliseert de hele sector in mum van tijd en is het echte verdienmodel ontsloten.
Al die verschillen in abonnement, kopen, onderhoud, SaaS gaan op de langere termijn niet werken. Het moet open, de sector moet de deuren opengooien en van elkaars kracht gebruik maken. Verbinding maken tussen de eilandjes werkt niet, de leveranciers moeten samen in een open architecture als het ware op een veld gaan staan en delen in hun ervaring, standaarden en platformen. Doe je dat niet… Nokia is een mooi voorbeeld.
Deze column is geschreven door:
Jan Willem Mollema
Freelance Manufacturing Specialist
Registreer u hier éénmalig GRATIS en lees ook alle UNIEKE CONTENT op deze website
Registreer nieuw account